21 January 2012

Tutorial Tulisan Ada Gambar Sendiri

Assalamualaikum ! :)


Sobsob tarik satu tisu . Tarik lagi satu tisu .. Tisu habis ? Baju pon jadi .. Berhingus baju Daya dah .. Ni gara-2 tengok citer Scent Of A Woman laa ni .. Sedih tahap Gunung Kinabalu sana tu .. Citer ni Ombak Rindu versi Korea . Haha walaupun Izzah tu tak sakit macam heroin citer nie ..walaupun , walaupun ( ececeh kalau Daya citer pasal ni je sampai esok tahun depan tak habis , haha! )


Gambaran Tutor ::



Gambar yang first tu ada gambar Daya .. Lagi besar tulisan lagi cantik laa tapi Daya malas nak buat besar-2 .. Heee . Gambar second Daya cuma letak background polka dot .. So mana-2 yang korang rasa cantik , buat laa <3

 Korang kena ada Photoscape  dengan GIMP .. Kalau yang tak ada tu download laa yep .. Heee Download Photoscape >> SINI Download GIMP >> SINI

 Mule-2 bukak Photoscape .. Ikut cara macam dalam gambar nie ::


1 . Tekan huruf 'T' (macam dalam gambar)
Pilih font , lepas tu tulis apa yang korang nak ..
Daya guna font Vanilla and Daya tulis 'Daya The Sixth'
Haha macam korang tak nampak je kan ..


 Pastu bukak GIMP .. Untuk kotak yang ni tekan yang dalam bulatan MERAH tu (macam dalam gambar )



 


Korang nampak perkataan 'Layer' ?
Kalau tak nampak tengok dalam gambar .. Haa tekan >>
Layer >> Transparency >> Add Alpha Channel




Tekan ruang putih dalam huruf-2 tu , *tengok gambar tau kalau tak faham ..
Lepas tu tekan 'Delete' or 'DEL' dekat keyboard lappy korang ..
Buat setiap huruf .. Hasilnya jadi macam gambar dekat atas nie :)
Dah siap tekan 'File' >> Save As




Save as png tau tau tau ! Jangan lupa , INGAT .. Nanti tak jadi
Save dalam memo sekarang .. Haha okey tak lupe kan ? :3
Kalau boleh tukar tajuk sekali tau .. Senang nak cari nanti ..


 Final two step ::


Bukak balik photoscape korang .. Masukkan gambar yang korang yang save under
png tadi .. Tak tau nak masuk gambar dekat mana ? Haa atas huruf 'T' tu .. Weee


 Jyeahh final step !


Kalau tadi masukkan gambar yang di-save under png ..
Sekarang masukan gambar korang pulak .. Weee ! :D
Eh pastu ada lagi , korang tekan yang 'terus tekan ni' (tengok gambar)
Haha Daya tak tau nak panggil ape . Bentuk macam plaster je ..

Haa step yang last korang kena ulang banyak kali . Sebab kena guna banyak gambar .. tak faham lettew .. Kalau korang dah buat baru korang faham kenapa Daya suruh buat macam tu .. So cuba dulu ! :D

20 January 2012

Freebies Blogskin Taylor Swift Khas Untuk Follower Setia

Assalamualaikum ! ^^'



Halooo aloohaa ! Haha happy doo seminggu cuti .. Daya boleh terkangkang depan tv tengok citer Korea , Twilight .. Berulang-ulang kali ! Ye itu laa hobi saya :D

Oraite petang tadi Daya check blog's stat Daya .. Tutorial Blogskin dapat sambutan HANGAT ! Terima kasih menerima tunjuk ajar Daya yang kadang-2 sesat nie .. Terharu bhaii . Weeee

Daya nak balas jasa korang pon susah . Takkan nak jumpa sorang-2 kan ? Hee tu kalau boleh memang Daya nak .. :) Tapi sebab tak tahu bila boleh jumpe dengan follower Daya yang tercinta ni , so Daya buat laa freebies blogskin memandangkan korang suka sangat guna blogskin kan ? Weee

Daya dah siap edit semua .. Tinggal korang nak masukkan nama korang , gambar korang dengan Cbox je .. Simple baby .. Haha gedikku dah datang ..Terima laa blogskin Taylor Swift ! ^^

BLUE


Kalau Daya , Daya pilih warna biru ni sebab Daya buat lagi kemas . Haha tapi ikut korang laa kan .. :)



 PINK 


Daya harap korang suka jugak yang warna pink nie ..
Semak sikit kott .. Haha !



Korang just tekan je Download kalau berminat .. Lepas tu keluar page , korang scroll bawah sikit je .. Korang akan nampak macam nie >>



Tekan Blogger Main tau .. ! Terima kasih kerana men-Download blogskin Daya ! Much love <3
Kalau nak skin gambar lain or warna lain , request dekat Daya kayy dear ? :)

P/S :: Tak tau macam mana nak masukkan blogskin dan cara edit ? >> SINI , SINI
Nak freebies skin lain ? >> SINI
Eh lagu dalam blogskin ni tak best laa ! Nak tukar ? >> SINI
Tak ada button like ke dalam blogskin ? >> SINI
Kotak follower ada tak dalam blogskin ? >> SINI
Cursor tak boleh tukar ke ? >> SINI

17 January 2012

Tutorial Border Sidebar 'Style Daya'

Assalamualaikum ! :')


Internet Daya baru pulih dari tenet so memang gempakk habis Daya blogwalking harini .. Banyak betul orang hantar mesej dekat cbox tu Daya tak balas .. Sabar laa menanti kedatangan Daya ke blog korang :)

Tutorial harini Daya dapat inspirasi daripada pereka blogskin .. Haa dari blogskin Daya alihkan ke blog biasa .. 

Gambaran Tutor ::


*perhatikan sidebar warna purple tu


 Dashboard --> Design --> Add a Gadget --> Html/JavaScript

 Letakkan code dalam ruangan Html/JavaScript tu 

<div style="padding:2x; background: #FFFFFF; border: 8px ridge #000000; border-radius:15px; -moz-border-radius: 15px;"><center></center>URL GADGET</div>

 Purple >> Background colour
Pink >> Warna border 
Merah >> Code gadget yang korang nak letak contoh gambar or pape jelaa ..

 Kalau tak faham lagi tengok bawah ni .. Daya bagi contoh Fan Page Daya ::


Ni code Fan Page Daya sebelum tambah code border tadi ..


 

 Maknanya korang tambah code ni ATAS code asal korang ..

<div style="padding:2x; background: #FFFFFF; border: 8px ridge #000000; border-radius:15px; -moz-border-radius: 15px;"><center></center>

 Tambah code ni pulak dekat penghujung code

</div>

Sekarang agak-2 dah faham tak ? Tak faham lagi ? Haa takpe-2 Daya boleh bantu .. Just tanya je dekat --> Facebook Hidayah Ya Ya . InsyaAllah Daya akan balas selagi Daya mampu ..

15 January 2012

Screen Capture Untuk Samsung Galaxy

Assalamualaikum ! :)

Korang tau kan mak tomey-2 Daya tu beli kan phone untuk Daya kan .. Kalau tak tahu , haa nie Daya nak bagitau .. First time dapat phone canggih macam tu , Daya pon godek-2 laa phone samsung tu .. Sekali bunyi macam tangkap gambar .. Pehal ? Haha tengok dekat gallery ada screen capture rupanya ..

Kalau nak buat phone korang mesti laa Samsung Galaxy W or Samsung Galaxy Ace .. Samsung lain Daya tak tahu laa pulak kan ..

 First mesti laa korang kena bukak phone korang tu kan ? haha tak bukak macam mana pulak ..

 


*besar tahap dewa gambar -,-

Then korang mesti tau button HOME dengan button POWER tu kan ( tak tahu tengok gambar ).. Tekan Serantak ! Jangan terlalu lama , jangan sekejap sangat pulak .. Yang sedang-2 saja .. Muahahah !

Nak tengok gambar yang baru korang tangkap tu pergi dekat Gallery under Screen Capture .. Weee kenapa Daya ajar semua nie eh ? Sebab Daya suka ajar orang benda yang baru .. Haha rasa beban kalau tak ajar :P

 Tutorial ni tak kan jadi kalau korang tukar font handphone korang tu .. Tak tau font tu ape ? Tulisan !! Haa jangan tukar kalau nak tutorial nie berjaya .. Kalau dah tukar tu setting balik buat font asal .. Capture screen tu then tukar laa font tu balik .. Faham ? Tak faham lettew :3