4 February 2012

(Video) Hari Kokurikulum Daya - Koreksional -

Assalamualaikum ! :)


Siapa yang edit gambar kucing ni !!! Serious comel doo << shortform for 'bodoh' tapi Daya tak cakap korang bodoh , cuma dah terbiasa , wee :D

Seriously Daya penat giler harini dengan kawad koreksional . Dah laa semalam layan Omabk Rindu sampai pukul 3 pagi --' Nangis sorang-2 takut jugak , muahaha . Mata pon kuyu je datang sekolah . Dah macam zombie << nak zombie jugak tau

Heheh then sebenarnya Daya baru masuk kawad harini , nasib baik tak kena denda .Kesian mereka ..



Haha ! Nasib baik kan sarjan tu suruh Daya tangkap gambar je . Haha thanks Zul !

Perempuan pulak kena ketuk ketampi . Well bukan macam biasa punye ketuk ketampi . Zul agak jahat sikit . Daya pon tak tau nak citer macam mana , haha




Jyeahh kadet koreksional Terbaekkk !!
Daya bangga sebab ada cina nak masuk kawad . The only Chinese :)

*Salam Maulidur Rasul :)

3 February 2012

Tutorial Cursor Hover ( Bila Cursor Kena Link )

Assalamualaikum ! :)


Masyarakat ! Eh eh awok rindu kittew tak ? Kittew rindu awok ! Huhu rindu dengan blog berhabuk Daya ni haa . Korang mesti berparti dekat sini kan ? Tak ajak Daya pon . Weee

Daya busy laa sejak form 4 ni . Siapa kata form 4 tahun HONEYMOON !? Daya macam nak pengsan buat kerja rumah semua . Add Math , Bio . OMOOO susah laa --'

Tu yang tak berupdate blog ni haa , jangan rindu Daya sangat tau .. Kayy tibe-2 je kan . Haha Daya nak ajar bila cursor korang sentuh link dia tukar cursor lain . Selalunya orang guna untuk blogskin , tapi Daya ajar untuk blog biasa :)

 Dashboard > Add A Gadget > Html/JavaScript

 Copy paste code ni dalam ruangan Html/JavaScript tadi 

<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(url cursor 1), default;} a:hover {cursor:url(url cursor 2),wait;}</style> 

 Warna purple tu gantikan dengan cursor korang yang menarik lagi tertarik tu ..
Warna pink tu gantikan jugak dengan url cursor korang tapi jangan sama dengan yang first ..

 Freebies ::

Pink Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1027.gif

Sky Blue Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1028.gif

Bobblehead Bunny
http://ani.cursors-4u.net/nature/images11/nat1034.gif 

 Kalau tak suka korang boleh cari dekat >> Kedai Cursor

Macam mana nak amek URL ? >>


Tekan cursor yang korang nak lepas tu akan keluar macam nie ::


*dalam bulatan MERAH tu contoh cursor yang korang nak ..
Right click dekat icon tu lepas tu Copy Image URL

Jangan tekan DOWNLOAD or benda-2 lain selain apa yang Daya cakap ni .. Haa kang jadi lain .. Meraung korang .. Muahihihi 

Laa dah selesai dah tutor Daya . Enjoy yaa ? Nak layan ombak rindu pulak . Heheh ^^

31 January 2012

Tutorial Gambar Keliling Nampak Kabur ( XiuXiu )

Assalamualaikum ! :)



Pejam celik pejam celik eh eh esok nak masuk bulan 2 dah ? Cepatnya masa berjalan :) Tak sangka dah 7bulan berlalu sejak Daya jumpa UKISS dekat Pavilion .

Dah baca citer yang tak berapa nak sweet tu ? Weee dah boleh mula tutorial dah kott kan .. Hihihi

Gambaran Tutor ::


Apa beza gambar 1 dengan 2 ? Haa yang kedua tu kabur sikit kan ? Nampak
agak COOL kan ? Wee jum belajar macam mana nak buat ..


* Mula-2 korang kena ada XiuXiu . Download dekat >> SINI kalau tak ada .. Yess ! Tepat sekali ! Memang bahasa cina tapi Daya akan ajar . Weee . Korang scroll bawah sikit lepas tu nampak button warna hijau . Nampak ? Okeyy tekan tu untuk Download ..

* Tutor berikutnya berdasarkan gambar . Modal Daya kali ni ialah Lee Seung gi .. 


Tekan button kunong tu untuk upload gambar cun melecun korang :)



Fokus on your left ! Nampak bentuk apple , tangan dan macam-2 kan ? 
Okey pilih pilihan yang ke empat ( tengok gambar )



Dah tekan pilihan yang keempat tu , keluar laa pulak kotak dimana gambar korang kabur
sepenuhnya ..

Function semua Daya dah letak dalam gambar . Korang kena terangkan gambar orang dia aje tau ..Kalau tak faham tengok contoh bahagian atas belah kiri . 
Gambar bunga pink tu ..



Agak-2 macam tu laa hasilnya bila korang terangkan orangnya saje .
JANGAN LUPA ADJUST KABUR ! Haha saja nak tulis huruf besar. Tak boleh ? :P
Dah siap tu tekan je tanda right bawah tu . Peace (Y)

Senang kacang goreng je kan . Hehe edit gambar cool-2 lepas tu upload dekat facebook tau tau . Tag laa Daya kalau sudi . Add Daya dekat >> SINI . Selamat maju jaya dan selamat menambah kawan FB . HAHA

P/S :: Nak tau macam guna XiuXiu dengan lebih mendalam . Tekan tab menu ' Freebies ' . Cari bahagian Tips XiuXiu :)