3 March 2012

Tahukah Anda Broadband Boleh Jadi Wi-fi ?

Assalamualaikum ! :)


* Meet my Chinese friend :)
Nama dia How Sim Yan . Sangat comel ! xD ~
Dan Daya mengaku Daya bawak phone pergi sekolah . Weee seronok kalau cikgu
yang baca blog Daya nih . Haha


Hee okey sekarang ramai yang mengadu broadband lembab . Macam kura-2 laa siput laa . Kesian haiwan tu tau , terbatuk-2 korang sebut nama dia .. Haha tibe-2 ..

Daya rasa Daya boleh tolong laa kott . Tapi tutorial yang ni khas untuk phone Samsung sahaja sebab phone lain Daya tak tau ...

Okey mula-2 laa korang amek broadband yang comel tu , perhatikan selama 5 minit << tak perlu pon sebenarnya .. Haha tengok gambar dekat bawah ni ::



Nampak arrow Merah tu tunjuk kemana ?
Okey now slowly keluarkan benda tu .. Perlahan lahan okey ? Kang jahanam 
broadband korang tu Daya tolong gelak je *giler jahat , haha

Bila sudah dikeluarkan >> Haa terkejut tak ? Ada SIM Card weyy dalam tu . Ya Rabbi aku baru tau .. Haha tulaa ayat Daya waktu first-2 dapat tau ada Sim Card dalam tu . Psttt -,-

Hee sekarang bawak Sim Card broadband pasangkan dekat telefon .. * Okey peringatan , kita akan letak sim card tu sepanjang masa dalam phone so korang tak boleh call & SMS dan orang pon tak boleh call korang .. Ingat ! 

Sim card phone korang pasang laa dekat phone adik dulu ke ? Haha bijak kan :D

Dah pasang ke Sim card broadband tu ? Oraite , now korang pergi SETTING . Sekali lagi eh ni untuk pengguna Samsung sahaja :)



Pilih 'Wireless and Network'



Lepas tu tekan 'Tethering and portable hotspot'



'Portable Wi-fi hotspot setting'



Haa ni banyak sikit bulat dia kan ? Haha so banyak yang korang kena tau
First korang tekan ' Portable Wi-fi Hotspot ' sampai ada tanda right
macam dalam gambar tu . Okey lepas tu tekan ' Configure bla bla bla ' tu
untuk setting supaya orang tak curi line internet korang ..
Set laa nama Wi-Fi korang tu dengan password ..

Ni untuk first time bukak laa , kalau lepas ni korang nak bukak lagi
terus tekan ' Portable Wi-fi Hotspot ' tu je sampai ...
korang nampak kotak merah kecik yang atas sekali tu ( warna biru )
Haa kalau ada tanda tu maknanya korang punye Wi-fi dah hidup :)

Lepas tu bermula laa satu kehidupan yang bahagia . Internet pon laju je .... Weee korang boleh bukak Facebook dekat phone . Bahagia hidup kan ? Haha sama laa dengan Daya ni haa . Sepp sikit . Btw , sorry untuk telefon lain sebab Daya tak tau macam mana nak hidupkan Wi-fi tu , sekian Assalamualaikum :)


1 March 2012

Tutorial Gabungkan Gambar Kita Dengan Artis Pujaan

Assalamualaikum :)



* Daya bersama pakwe kesayangan Soong Jong Ki . Awww ! :D

Oh My Allah , ! Daya rindu sangat blog ni . Dah berkurun lamanya Daya tak update kan ? Peakk ~,~

So korang ape cer ? Ade story hangat ke nak story morry dengan Daya ? Haha kalau ada tu add ke laa FB Daya >> Hidayah Ya Ya tau . I want to hear from you :) *anybody laa I don't care , I want to make as many friend I can .

Anyway sejak Daya edit gambar Daya dengan Jong Ki ni ramai jugak yang tanya macam mana nak buat . Weee dengan penuh rasa bangga Daya nak ajar korang laa harini ! Choiiii ^^

 Memandangkan Daya tak ada Photoshop so Daya cuba guna benda lain . Ape yang korang perlukan >> GIMP & Photoscape

 First of all korang pergi >> SINI . Upload laa gambar korang . Tak kesah laa sama ada nak upload gambar korang dulu or artis pujaan korang tu . Weeee



Oraite tengok gambar ni lama-2 . For what dude ? -,-
Nothing just wanna tell you I like this picture . Haha gilo meroyan
Takdelaa okey korang nampak apa yang Daya bulatkan tu kan ? :)
Untuk tab menu atas tu korang pilih 'Geek' then 'Smart Scissors'


 


Sambung titik kecik tu ikut bentuk badan korang . But BE CAREFUL !
Jangan kelam kabut tau , sebab nanti potongan badan boleh jadi cacat -,-
Sambung titik dari kepala lepas tu badan sampai dekat tempat permulaan balik ..
Kalau dah siap sambung titik tu , nanti background jadi gelap ( tengok gambar )
Bila background dah gelap korang tekan 'Create Cutout'

Tadaaaa ~ serta merta background belakang dah tak ada . Tinggal potongan badan
korang je . Weeee ^^ .. Haa save laa gambar tu . Jangan lupe pulak ..
*ulang step yang sama untuk artis pujaan korang tu

Guna Fotoflexer DONE !


 The second step . Korang bukak pulak GIMP korang . Sekarang kita nak transparent-kan background gambar yang kita dah edit tadi tu .


Untuk kotak yang ni pilih yang dalam bulatan merah tu kayy ^^



Okey now fokus untuk kotak ni ..
Untuk upload gambar tekan File >> Open lepas tu cari laa gambar yang korang edit tadi



Bila gambar korang dah masuk ( masuk ? takde ayat lain ke ? -,- )
Tekan Layer (bulatan merah) >> Transparency >> Add Alpha Channel
Lepas tu tekan background putih yang tinggal dekat gambar korang tu.
Ade line gerak-2 kan ? Okey dekat keyboard korang tu ade 'Delete' kan ?
Haa tekan laa delete tu , buat benda yang sama dekat semua background putih tau :)


Nanti dia jadi macam ni *


Haa background dah transparent . Weee
Okey sekarang save ! Tekan File >> Save as



Tekan png dulu baru save tau :)

Guna GIMP Done ! 



 Photoscape time ! Hee bukak photoscape pulak ye kawan-2 :)

 Mula-2 cari laa background yang korang suka . Pantai ke , taman permainan ke .. Heee



Nak masuk kan pemandangan tu korang cari je dekat File 
sebelah KIRI .
Tapi untuk masukan gambar korang dengan artis pujaan tu korang kena
tekan yang dalam bulatan Merah yang kecik tu :)
Faham ? Bagussss ^^

Beginilah hasilnya dan korang dah boleh SAVE ! Weee siap pon


* Gambar dengan kekasih gelap Daya . Haha !
Sweet mweet kan ? Peakkk ~ , ~


 Note :: Buat ni nampak je senang tapi banyak step . Jangan stress and GOOD LUCK tau ! :) Kalau dah siap edit gambar tu tag dekat FB Daya tau . Nak tengok jugak gambar korang . Weee :D Much Love <3