12 April 2012

Edit Cover Timeline Sendiri ( Facebook )

Assalamualaikum ! :) Selamat Malam ..


Korang ingat lagi gambar berangan ni ? :*
Jyeahh yang Daya berangan jadi Taylor Swift tu . Original pictue
dalam FB Daya . Hihih segan nak tunjuk muka dekat sini naa ..

:: Jom kutuk gambar Daya kejap ~

Actually Daya nak edit macam cover CD laa tapi dengan pakai baju bola nya . Perghh kelass kau Daya ! Tudung ? Ermmhh jangan cerita laa . Penyek sana sini , dah macam pakai tudung saji je . Tapi Daya post jugak sebab Daya memang tak reti malu !! ><

Wahh puas Daya dapat kutuk muka sendiri . Wee sekarang Daya nak ajar pulak laa .. Opss gaji Daya mana ? LOL haha kidding sebentar bersama kidkat -,-

Contoh bila dah siap edit 


 Untuk meng-edit korang hanya perlukan Photoscape dan GIMP . Kalau takde install la dulu eh :')

 Oraite bukak Photoscape sekarang ! 


Okey korang bukak Editor (bulatan merah 1)
Tekan menu *atas belah kanan lepas tu klik new photo
Width : 800
Height : 300
Okey then korang tulis laa apa-2 yang korang nak untuk cover
timeline korang (bulatan merah 2 ) . Dah siap tu save laa eh ..


 Now bukak GIMP pulak ! 


Bagi pengguna baru GIMP , tekan File ( bulatan merah )
untuk masukkan gambar yep ^^



Untuk kotak ni , mula-2 tekan nombor 1 lepas tu pilih warna (nombor 2)
untuk background putih . Daya pilih biru tua .. Lepas tu tekan laa
dekat semua background putih tu tau ..



Nampak buruk kan ? Kayy tau dah >.<
Sebab tu korang kena cantikkan . Tekan Filters --> Artistic
--> Clothify . Setkan 9 : 9 tau :)


 

Ni laa kesudahan lepas kena edit tadi .. Okey sekarang kita akan edit tanpa 
gambar . So get ready ..


 Filters --> Light And Shadow --> Supernova . Letak kesan cahaya tu dekat huruf yang ada titik . I , J macam tu . Kalau taknak buat pon takpe

 Yang ni kena buat . Nak bagi gambar cantik sikit . Filters --> Artistic --> Softglow

Haa siap pun . Kalau nak tambah lagi pon boleh tapi sendiri buat laa naa :D
P/S :: Kalau ada ape-2 yang tersalah , korang boleh undo dekat Edit --> Undo History

GIMP ni memang susah sikit so bersabar jelaa . Daya pon baru
first time ajar pasal GIMP so faham tak ? Wee macam cakap dengan
alien kan ? Mesti tak faham satu habuk pon . Teehee . Maafkan saya < ayat Zizan :P

Enjoy laa eh . Buat laa cover timeline lawa-2 :')


11 April 2012

Dulu Aku Menyampah Sekarang ....

Assalamualaikum ! ^O^


* Wee actually Daya happy yang Faizal balas tweet Daya
heheh dia artis ke empat laa yang balas .. Mula-2 Uncle Aznil , Intan Ladyana
, Diana Rusdi lepas tu Faizal Ismail . Haa bila nak Aaron Aziz ni ><

Daya harini dengan bangganya nak bagitau yang Daya tak datang sekolah ! Woohoo .. Okay ada laa happy sikit , sedih sikit pon ada . Happy sebab Daya dapat blogging -,- , sedih sebab terlepas pelajaran Math . Jyeahh ni laa yang Daya nak cerita ni ..

Waktu start sekolah dulu , cikgu math Daya is Cikgu Hazlin . Gentle dia memang bagi banyak kerja . Kitaorang satu kelas memang tak suka laa dekat dia . Tapi sekarang cikgu Math kitaorang dah tukar . Bukan main happy laa kelas 4Sc2 kan , termasuk Daya :D

Lepas Daya tau je siapa cikgu baru tu mood Daya down balik . Please laa ! My untie ?! Tak boleh jadi lagi teruk ke ? Nak malas-2 sikit pon tak boleh . Wee >< So Daya fikir cara positif , maybe nanti senang Daya nak tanya apa-2 kalau tak faham . Duduk pun satu rumah . Okey cool .

Tapi memang tak boleh laa , nak panggil dia cikgu pun susah . Nak pura-2 tak kenal lagi . So Daya menyampah laa macam ni kan -,- Tapi bukan semua laa . Susah dia sikit , seronok dia banyak !

Actualy untie Daya ni book writer .. Heheh terbit kebanggaan di dalam jiwa . Inginku jadi sepertinya . Haha ! So dia janjikan buku Sherlock Homes kepada sesiapa yang dapat markah tertinggi and by the end of June , setiap murid kelas Daya akan dapat satu buku cerita daripada penulis tu sendiri . Wahhh my untie the best ! 

* Best ni kalau mintak diskaunt waktu pesta buku nanti >.<

Moral of the story , arr selalunya kalau cerita macam ni orang cakap 'jangan benci lama-2 suka' . Tapi macam tak kena je . Daya tak suka orang lain lepas tu tak suka orang lain then suka pulak so macam mana nak buat moral dia ? *faham tak bahasa alien Daya ni ? Heheh entah laa .. Abaikan je .. Wee !


EPOP : The 1st Fan Meeting

Assalamualaikum ! :')

*agak lucah kah gambar ? -,-

11 April , Malaysia dikejutkan dengan amaran tsunami .
Alhamdulillah amaran tu telah ditarik . Tapi jangan laa kita berhenti berdoa untuk
Indonesia dan negara lain . Walaupun mereka dah buat onar dalam
negara kita , mereka tetap saudara Islam kita .

Bukannya Daya tak mahu tulis entry panjang pasal ni tapi cukup laa Daya berdoa dalam solat Daya . Korang pun buat macam tu jugak eh ? :')

Sebelum apa-2 korang jangan salah faham fikir Big Bang nak datang sini pulak . No way man -,- Tapi kenapa cik Daya letak gambar tersebut ?! Gentle saya suspen tau *gambaran kata-2 pembaca .

Heheh sebenarnya Daya suka cover lagu Big Bang yang baru tu . Blue tajuknya . Tu yang semua ahli Big Bang biru dalam picture tu . Hihih gentle comel . Weee ><

Btw , Epop akan buat Fan Meeting dengan peminat pembaca Epop nanti . So bukan bermakna artis korea nak datang ke apa , cuma kita akan dihiburkan dengan lagu-2 korea yang terbaru dan tarian maybe . Tak tau laa . Lebih kurang gitu ^^

Daya InsyaAllah pergi kalau tak ada apa-2 halangan , so kalau korang tinggal berdekatan . Moh jumpa kita ? Haha teringin jumpa korang tau . Hmm nak tau bila ? Haa moh moh scroll bawoh sikit ..

Tarikh : 22April 2012
Masa : 12 tengahari - 5 petang
Tempat : Sungei Wang Plaza ( Concourse Area )

Nak tau lebih mendalam korang boleh laa skodeng dekat >> SINI . Hope to see you there . Muahh setepek :* Ok dah byebye . Hee

8 April 2012

Tutorial Collage Picture Yang Cantik ( XiuXiu )

Assalamualaikum ! :')

Dah hari Ahad dah ? Aiyoo kerja sekolah Daya siapa nak tolong
siap kan ? Volunteer ? Hee pemalas doo -..-

Haih penat laa kalau ada dua hari je cuti ni
Sabtu , Ahad berjalan je kerja .. Hee mesti korang cakap
'lain kali jalan laa berjalan !'
Kayy , haha boring duduk rumah tau .. ^^


Korang nak gambar collage macam dekat atas tu ? Wee mari-2 Daya ajarkan . Okay , sebelum ni Daya ada ajar jugak collage picture tapi biasa punya . >> SINI ( Photoscape )

Kali ni Daya nak ajar guna XiuXiu pulak . actually lagi cantik guna XiuXiu tapi ramai yang cakap XiuXiu ni ada virus eh ? Daya guna biasa je .. Haa tak tau laa . Kalau yang download ada virus tu , korang buat collage picture guna photoscape tu jelaa eh :')

*Nak download XiuXiu tekan >> SINI . Step lepas download semua ada so jangan tutup page tu bila dah tekan download . *ni laa bila dah malas nak ajar balik -..-

*picit button kuning tu untuk download gambar



*dah upload gambar terus tekan no 1 , lepas tu no 2 (gambar)



1 : Tekan untuk tambah gambar
2 : Border
3 : Corak border
4 : Pilih bentuk collage
5 : Lebih banyak bentuk collage yang lain
6 : Save
P/S :: Gambar boleh dialih-alihkan ye kawan-2 :')

Dah habis tutorial baru teringat nak letak banner bagai . Haha -..- . Okey korang edit laa gambar cun melecunss , macho nachoss segala tu eh eh .. Teehee >.< 

-Tamat- * taktau nak cakap ape dah