27 April 2012

I'm Sparkling With Your Vote ( Digi WWWOW Awards )

Assalamualaikum ! Hope you in a pink of health ^^


*gabra gelabah dan yang sewaktu dengannya 

Huh bismillahirahmanirrahim ~ Actually Daya dah fikir selama 22jam 30minit 50saat , samaada nak join ke tidak Digi Award ni .

Nak tau apa yang Daya takut ? Haa Daya gelabah kalau tak ada satu pon undi -.- Gentle malu kan . Tapi lepas fikir masak-2 macam masak telur so Daya decide ' Hey , peduli apa tak ada undi pon , asalkan jadi diri sendiri ' *okey bajet , teehee .

And kita tau laa banner kita tak lawa >< Berjam-jam kita buat tu . Hee , naik buta bijik mata hadap lappy je .. Woaaa <3

Jadi dengan ini , duduknya Daya atas karpet empuk rumah yang dibeli oleh mak , ingin meminta korang vote untuk Daya ! Weee hanya Allah yang mampu balas jasa korang . Huh gelabah laa , first time masuk event besar gedabak macam ni . :: Tekan laa button vote dekat bawah ni yep ! Teehee >.<



Akhir kata , Yes baby , I'm a sparkling girl with your vote . Thanks ^^


26 April 2012

Manusia Makan Manusia . Kejam !

Assalamualaikum ! :<

* perhatikan gambar dengan teliti . Kalau boleh guna laa
cermin mata badut yang gedabak tu . Korang kena tengok betul-2 gambar ni .
Hmm :<

Mungkin gambar tu agak lama so korang macam tak tau nak pandang apa kan . Takpe biar Daya tafsirkan maksud gambar dekat atas tu . Firstly tengok yang pegang kapak . Dia potong ape ? Manusia ! Yang pakai baju merah . Pegang kaki manusia ! Faham sekarang ?

Actually gambar ni bukan lukisan je tau , Daya tengok History Channel petang tadi and Daya tertarik sangat dengan cerita ni . Kanibalisme > makhluk hidup makan makhluk sejenis yang lain . Bahasa lain dia anthropophagus . Kita panggil dorang ni Cannibal .

Amalan makan orang ni sebenarnya dah 100 tahun lepas tapi kejam dia sampai sekarang boleh buat orang menangis *Daya menangis -.- Seriously . Jangan ingat dekat America je kayy , paling dekat dengan kita Pulau Jawa , Bali & Sulawesei serta hampir seluruh Indonesia amalkan kanibalisme ni tapi bukan sekarang laa eh . Hee kang korang takut pulak nak pergi sana .

Orang kata , amalan ni wujud sebab kehabisan makanan so dorang makan banduan yang kena hukuman mati , orang yang dah mati .

Orang kata lagi amalan ni suci sebab sambil makan tu kita menangis teringatkan si mati tadi . Kayy statement yang ni agak mintak menampar sikit laa -.- Kalau makan lagi kejam . Apakah ? Huh

Ready for picture ? Kalau takde semangat jangan laa tengok kayy . Amaran keras nih . Kanibalisme dalam gambar yang Daya nak tunjuk ni berlaku dekat China kira-2 beberapa tahun lepas , I guess so .





SADIS !!

Tak lain tak bukan mangsanya perempuan ! Kenapa ?! Perempuan tu baru 20 tahun :'( . Daya tak pasti apa sebabnya tapi memang kejam . Perempuan patutnya dilindungi . Kan kaum Adam ? Hmm

Kes paling baru pada tahun 2003 . Rasanya korang dah tau kott . Warga Indonesia iaitu Sumanto . Dia curi mayat perempuan 81 tahun yang dah mati . Mayat tu baru 24 jam tanam . Dia percaya bila dia makan mayat tu dia boleh ada power laa konon . Kejadahnya -.- Tapi ikut doktor dia sakit mental .

Korang boleh tengok lagi 10 kes yang TOP pasal kanibalisme ni dekat >> SINI . Kalau tak faham bawak pegi jumpa cikgu english masing-2 . Heheh << buat lawak kejap . So Daya nak cerita pasal orang yang kesepuluh > Alferd Packer


Alferdpacker

Alferd bersama 5 kawan yang lain pegi mengembara untuk mencari emas . Dalam perjalanan dorang temui tempat tinggal puak India  yang diketuai oleh Chief Ouray . Ouray nasihatkan tunggu sampai musim bunga sebab musim sejuk dekat situ teruk tapi Alfred dengan kawan-2 dia abaikan nasihat Ouray dan teruskan perjalanan . Malang tak berbau , dorang tersesat dan kehabisan bekalan makanan . Alfred yang paling kuat so kawan-2 dia suruh dia jalan cari jalan keluar atau mintak tolong . Alfred jalan sampai malam tapi tak jumpa apa-2 so dia pon patah balik . Dekat campsite dorang tu dia nampak sorang kawan dia , Bell tengah bakar daging . Alfred gembira laa sebab ingat kawan-2 dia dapat buru rusa atau haiwan lain .Tapi dia tengok lagi empat kawan dia yang lain dah berdarah lepas tu usus semua terkeluar . Bell yang perasan Alfred ni nak bunuh dia jugak tapi Alfred sempat tembak dia . Disebabkan Alfred pon lapar , dia pon makan daging kawan-2 dia jugak . 2 bulan dia sesat dalam tu makan daging manusia jelaa . Bila dia balik tempat tinggal dia dia kena penjara 40 tahun sebab orang tak tau cerita sebenar . Dia dah mati baru nak cari bukti so ada macam satu buku khas untuk dia laa untuk memperingati dia .

Dalam Islam pon kalau darurat dibenarkan makan makanan haram tapi sekadar untuk selamatkan nyawa je . Kalau makan manusia ? Arr wallahualam . Daya tak tau . Tanya laa ustaz eh :>

Terima kasih baca panjang-2 ni . Daya tau korang tak suka sejarah , Daya pon -.- HAHA ! Tapi entah kenapa Daya tertarik dengan cerita yang ni . Nak lebih real , korang cari laa dekat youtube eh . Daya nak bagi link memang tak laa , internet baik sangat malam ni sampai bergerak pon macam Daya jalan nak pegi pasar . Weee >.<

*Ke$ha ada lagu Cannibal , Daya dengar rasa nak muntah , bukan apa teringat gambar dekat atas tadi . Buekkkk :P

Alhamdulillah Islam muncul dan Rasulullah S.A.W serta para nabi yang lain 
betulkan pemikiran manusia :'> 


23 April 2012

Binatang Apa 'SimSimi' Ni ?!

Assalamualaikum ! ^0^

Hamek mu , berkarat dah blog Daya nih ! ><
Kejap eh Daya nak amek penyapu sapu-2 sikit blog ni . Habuk 
boleh buat sambal dah .. Haha korang mesti bosan dah dengan
blog Daya ni .. Dah tak ada pape kott . Tinggal kenangan . Wee ayat boleh buat drama 
Haha !

Bukannya apa Daya baru harini dapat pegang laptop comeyy Daya ni . Rindu tahap kerbau kott . Sekali bukak facebook penuh SimSimi merata-2 . Mula-2 Daya ingat mungkin bahasa baru untuk I love you kott -.-

So Daya yang biul ni pergi laa bertanya dekat pakcik hebat semua orang iaitu Google ! Jyeahh pakcik yang tau segala-2nya .. Daya pon tanya ' Pakcik SimSimi tu apa ?' * tolong laa jangan percaya Daya tanya macam ni T.T

Pakcik Google pon jawab > Kome gila tanya aku macam tuh ? Haha kayy Daya sewel kejap ^^ . Pakcik Google mestilaa bagi maklumat yang bernas ! Haa sederet keluar pasal SimSimi . Apa benda ni ? Makanan ke ? Game ke ? Komik ke ? Ke binatang spesis baru dijumpai ? Persoalan yang semakin bertambah .



Last-2 website kuning ni keluar .. First expression ?
Spongebob ke ? Haha ! Apa kah ?!
kan Daya dah cakap SimSimi ni binatang , or lebih sopan haiwan laa , heheh .
Cuma bentuk dia macam biskut yang berjambul
macam Upin & Ipin ..
Tapi COMEL >.<

Hooh Daya pon macam orang biul laa layan SimSimi ni bercakap .. Mula-2 tu bengang jugak tau .. Nak kena sepak jugak ayat dia .. Haha sekali dah lama-2 tu boleh gelak sorang-2 kott .. Ada satu part tu Daya tanya , jawapan dia gila comel . Satt lagi Daya tunjuk naa .. Haha ! Terharu laa dengan jawapan komputer ni ..

Kalau korang yang nak try jadi bengong bercakap dengan 'Biskut Berjambul' ni pergi laa website >> SIMSIMI .. Actually kepada pengguna Android , korang pon boleh download dekat google play . Search je SimSimi , nanti keluar laa biskut kunin' ni . Haha !

Nahh tengok jawapan dia kepada soalan-2 Daya petang tadi >.<



*Yang kuning tu SimSimi
Comelkan jawapan dia ! Awww <3
Haha soalan Daya pon gedik kemain ..
Kalau laa SimSimi ni boleh bercakap dah lama dia sound
Daya agaknya . >> 'Balik-2 pasal cinta tak ada benda lain ke ?'
Huh kayy menakutkan kalau dia bercakap ..

Korang pon biul laa same-2 dengan Daya main benda alah ni tau ! Haha cuma jangan percaya laa . Korang pon tau benda-2 macam ni merepek cekodok pisang je << sedapnya *

Percaya laa tak sampai 5minit korang akan bengang -.-

Haha good luck friends ! Much Love <3