28 December 2013

Pejuang Islam Atau Pengikut Dajjal ?

Assalamualaikum :)


Kiamat ? Gerun Daya setiap kali fikir pasal kiamat.
Dosa Daya terlalu banyak. Daya tak tahu amalan Daya diterima atau tidak..
Kuat ke iman Daya ?

Kita tau tanda-tanda besar kiamat akan keluar sejenis binatang yang dikenali sebagai Dabbatul Ardhi . Binatang ni akan menanda setiap manusia dekat bumi ni dengan Tongkat Nabi Musa dan Cincin Nabi Sulaiman.

 Binatang tersebut akan cap hidung orang kafir dengan tongkat manakala terangkan muka orang mukmin dengan cincin..

Awak yang mana ? Kita yang mana ? Daya yang mana ?
Cukup ke iman kita untuk diterangkan muka dengan cincin tu ? Kiamat dah dekat sayang tapi Daya sedih sangat.. Harini Daya keluar KL Daya tengok ramai.. sangat ramai mereka yang masih mendedahkan aurat, pegang-pegang tangan dengan yang bukan mahram dan Daya rasa berdosa sebab Daya tak dapat hentikan semua tu :(

Belum lagi dengan kemunculan Dajjal  . Allah S.W.T kurniakan banyak kuasa dekat Dajjal untuk keliru kan kita. Dajjal ni bermata satu , dia boleh menghidupkan orang dah meninggal dunia, hentikan pergerakan matahari, mengeringkan air sungai dan macam- macam lagi.

Kalau iman kita tak kuat kita mungkin jadi pengikut dia.. Subhanallah.. Kita hidup untuk tu ke ? Kita pergi sekolah agama , belajar sungguh-sungguh , solat , baca Al-Quran semua tu untuk jadi pengikut Dajjal ke ? TAK ! Ya Allah tetapkanlah iman kami.

Sabda Rasulullah S.A.W, untuk berlindung dari Dajjal bacalah Surah Al-Kahfi . InsyaAllah.. Ashabul Kahfi ni peristiwa beberapa orang pemuda yang tertidur bertahun lamanya dekat gua. Amalkan surah ni dan Rasulullah pesan berdoalah ::

Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu daripada musibah Dajjal

Banyak awak, banyak sangat petanda-petanda kecik yang dunia ni dah menghampirinya.. Daya sure korang mesti selalu dapat or terbaca dekat twitter, moment wechat.. Daya nak tambah .

 Orang yang berharap untuk mati kerana kesengsaraan yang dihadapi 
 Masjid dijadikan tempat jalan-jalan sahaja bukan untuk solat 
 Menghias masjid dan membanggakannya
 Mengucap salam kepada yang dikenali sahaja 
 Warnakan rambut untuk nampak muda

Jangan takut awak. Kiamat tu tetap akan berlaku.. Sekarang bukan masanya untuk kita teka bila kiamat tu jadi. Solat lah , baca Al-Quran dan berdoalah..Kita yang tentukan kedudukan kita sama ada kita pejuang Islam atau pengikut Dajjal. Semoga kita akan sentiasa seorang Islam sehingga mati. Allahu Akbar !

Ya Allah. Semoga aku, keluargaku, kesayanganku serta semua umat Islam mendapat tempat di dalam syurga-Mu . AMIN

26 December 2013

Tutup AuratMu Wanita! Lelaki Sedang MemandangMu

Assalamualaikum ! :)



Daya rasa semua wanita Islam mesti tahu yang wanita sangat istimewa
di sisi Islam.. Darjat wanita juga lebih tinggi daripada lelaki lebih-lebih lagi seorang ibu..
Semua orang tahu kan ?

Ok supaya korang faham, Daya nak korang anggap yang wanita ni sebagai hadiah dan lelaki korang anggap sebagai budak kecik..
Daya rasa lelaki pandang perempuan macam ni.

 Yang tidak menutup aurat >> Lelaki (budak kecik) suka sangat hadiah alaa macam budak-budak lelaki yang happy gila bila dapat hadiah kereta . Lelaki ni memang cepat tertarik lagi-lagi bila 'hadiah' tu tak berbalut senang je dorang bukak 'hadiah' tu lepas tu main (mainkan perasaan ye) .. Bila dah bosan dorang abaikan or ayat lebih dramatis , buang terus 'hadiah' tu.

Faham maksud Daya ? Korang tukar cerita Daya ni kepada seorang perempuan yang tidak menutup aurat..

 Yang menutup aurat >> Now hadiah ni berbalut. Lelaki ni tak boleh bukak 'hadiah' tu (kena tunggu halal) dan terpaksa tunggu lama untuk tau isi dia.. Macam tu jugak dengan wanita yang menutup aurat.. Kita mesti akan hargai gila benda yang kita tunggu lama nak dapat kan ? Daya harap sangat korang faham ni..

 Daya tak kata Daya sempurna .. Daya pon 'hadiah' tu jugak.. Daya berbalut tapi balutan Daya tu ada yang terkoyak-koyak.. Daya masih cuba untuk tutup koyak-koyak tu supaya jadi hadiah yang terbaik untuk yang halal..

Tutuplah aurat wanita. Jangan kata tak sampai seru lagi , kita kena ingat dunia ni dah nak kiamat. Bila kiamat tu jadi , boleh ke kita jawab depan Allah seru tu tak sampai lagi ? Kita tak kan berani :'(

- Semoga Allah ampunkan dosa kita


24 December 2013

Tutorial Gabungkan Gambar Menggunakan Photoshop

Assalamualaikum ! :)

Moshi moshi sahabat ! Apa habak harini ?
Daya terlalu bosan tahap beruk yang tak ada kerja so
mood Daya sangat baik untuk buat tutorial hehe

Okay kepada sesiapa yang tak ada photoshop
korang boleh laa pegi download dekat >> SINI

OR

Kalau korang malas sangat nak download photoshop, dulu Daya ada buat
tutorial gabungkan gambar kita dengan artis pujaan tanpa guna photoshop.. Haa hamek tajuk dia!
Boleh singgah >> SINI
Tapi Daya rasa tutorial yang ni lagi banyak kena download hehe
dan langkah yang sangat panjang juga ermm -_-

So berbalik kepada tajuk, ni hasil photoshop yang Daya dah buat.. Jom kita
kaji macam mana nak buat ok ?


 Bila korang dah bukak photoshop tu open laa gambar yang korang nak edit.
>>File:dalam bulatan merah<<

 Cari lagi satu gambar lain dekat Google Image lepas tu korang
paste je dalam gambar yang pertama >> Tekan Ctrl+V untuk paste gambar<<
 Tekan no 1 untuk resize gambar
Tekan no 2 untuk crop..Crop dia yang jenis titik-titik tu
so korang crop laa bahagian yang korang nak je okeyy

 Ni contoh crop

 Bila korang dah crop sampai ke titik yang terakhir *ecehhh
korang tekan path macam yang dalam kotak merah.
 Then korang right click dekat Work Path lepas tu pilih
Make Selection

 Akan keluar laa makhluk sebegini. Set macam dalam gambar ni then tekan OK.
akan keluar garisan gerak-gerak.
 Step ni kalau salah habis so fokus ye sahabat :) Lepas tekan OK tadi korang
tekan pulak Ctrl + Shift + I . *Now semua tempat ada garisan gerak-gerak yeay! -,-
 Then, korang tekan Delete
 Untuk hilang kan garisan gerak-gerak tu tekan Ctrl+D


 Lepas tu tinggal laa gambar yang korang crop tadi.. Nak jadi kan dia lebih cantik
korang boleh adjust colour dekat sebelah kanan tu..
 Or korang tekan pemadam *seperti dalam bulatan merah di atas
Adjust size pemadam dekat atas yang berhampiran dengan FILE
 Then korang padam tepi gambar yang korang crop tu sikit-sikit so nampak
cantik laa..

 Jangan pening-pening.. Sebenarnya senang sangat.. Korang boleh buat dengan gambar apa-apa yang korang nak.. Just kesabaran tu penting hehehe .. Haa dekat bawah ni ada satu lagi yang Daya edit menggunakan step yang Daya ajar..


So goodluck kepada sesiapa yang ingin mencuba tu ye :)

Segmen: Jom Blogwalking

Assalamualaikum :)


Jom korang kita join segmen ni ramai-ramai? :)

*Pemilihan pemenang 
RM50 x 1 top referral
RM50 x 2 cabutan bertuah


#tarikh tamat segmen pada 10 Januari 2014, 11.59pm

16 December 2013

Freebies Overlays Yang Comel-Comel

Assalamualaikum ;)


Siapa peminat The Walking Dead macam Daya ni semua tahu yang series ni dah habis untuk Part 1.. Haih kena tunggu laa Februari tahun depan pulak.. Melepet laa hari ahad sebab bosan takde TWD hehehe..*Bukan nak pergi cari kerja anak dara ni ermmmm -_-

Sebab boring sangat, Daya pergi pulun check Instagram hehe last2 jumpa satu insta ni dia buat overlays yang sangat comel .. Weee so Daya rasa nak berkongsi laa dengan korang di sana korang di sini dan korang di situ..

Kepada yang blur-blur itik overlays tu apa dan cara nak pakai haa korang pergi laa mengembara ke post >> INI ..

Jom laa jenguk freebies or lebih tepat hasil kerja Shii :)


http://24.media.tumblr.com/7cf9cc472c8183342d8830ce14fadc18/tumblr_mln1lzqiUU1sod5f0o8_1280.jpg

 

http://25.media.tumblr.com/b0ef83a7fb78e33285db2ef567d0378c/tumblr_mn8jo7fqqj1sod5f0o1_1280.jpg

 

http://data3.whicdn.com/images/67866920/large.jpg

 

http://data3.whicdn.com/images/62711595/large.jpg

 

http://data3.whicdn.com/images/62443591/large.jpg

 

http://data1.whicdn.com/images/64059216/large.jpg

 

http://1-ps.googleusercontent.com/x/www.5thvillage.me/distilleryimage11.s3.amazonaws.com/x0245e1b444ee11e3b09422000ab6b25c_6.jpg.pagespeed.ic.q79R791Y_B.jpg

Kalau korang nak lagi banyak korang boleh pergi menjenguk instagram Shii ni .. >> Shii_overlays

P/S : Merindui awak Naz :)

8 December 2013

Tutorial Edit Gambar Menggunakan SuperPhoto

Assalamualaikum ! :)

Daya akan menggunakan gambar Josh sebagai modal untuk harini
hehehe..*Union J fan detected

Ni bagi pengguna handphone yang ada playstore..
Sila cari SuperPhoto kemudian install..

Selepas di install akan keluar gambar sebegini..



Ok bila sampai je dekat sini korang boleh pilih effect apa yang korang nak..
Korang boleh tekan dekat kotak merah macam dalam gambar
dan akan keluarlah bermacam-macam lagi effect lain..
Contohnya cantoonizer, combination of effect..

Eeuww ayat Daya kenapa poyo sangat -,-

Ni salah satu hasilnya hehe.. OMG Joshhhhh <3 p="">



Dah tu korang dah edit segala bagai masuk laa instagram.. muahehehe
Bagi nama insta korang dekat komen , InsyaAllah Daya akan follow ..
Haa ni insta Daya >> hidayahyaya

Goodluck on the editing ^^ much love