24 December 2013

Tutorial Gabungkan Gambar Menggunakan Photoshop

Assalamualaikum ! :)

Moshi moshi sahabat ! Apa habak harini ?
Daya terlalu bosan tahap beruk yang tak ada kerja so
mood Daya sangat baik untuk buat tutorial hehe

Okay kepada sesiapa yang tak ada photoshop
korang boleh laa pegi download dekat >> SINI

OR

Kalau korang malas sangat nak download photoshop, dulu Daya ada buat
tutorial gabungkan gambar kita dengan artis pujaan tanpa guna photoshop.. Haa hamek tajuk dia!
Boleh singgah >> SINI
Tapi Daya rasa tutorial yang ni lagi banyak kena download hehe
dan langkah yang sangat panjang juga ermm -_-

So berbalik kepada tajuk, ni hasil photoshop yang Daya dah buat.. Jom kita
kaji macam mana nak buat ok ?


 Bila korang dah bukak photoshop tu open laa gambar yang korang nak edit.
>>File:dalam bulatan merah<<

 Cari lagi satu gambar lain dekat Google Image lepas tu korang
paste je dalam gambar yang pertama >> Tekan Ctrl+V untuk paste gambar<<
 Tekan no 1 untuk resize gambar
Tekan no 2 untuk crop..Crop dia yang jenis titik-titik tu
so korang crop laa bahagian yang korang nak je okeyy

 Ni contoh crop

 Bila korang dah crop sampai ke titik yang terakhir *ecehhh
korang tekan path macam yang dalam kotak merah.
 Then korang right click dekat Work Path lepas tu pilih
Make Selection

 Akan keluar laa makhluk sebegini. Set macam dalam gambar ni then tekan OK.
akan keluar garisan gerak-gerak.
 Step ni kalau salah habis so fokus ye sahabat :) Lepas tekan OK tadi korang
tekan pulak Ctrl + Shift + I . *Now semua tempat ada garisan gerak-gerak yeay! -,-
 Then, korang tekan Delete
 Untuk hilang kan garisan gerak-gerak tu tekan Ctrl+D


 Lepas tu tinggal laa gambar yang korang crop tadi.. Nak jadi kan dia lebih cantik
korang boleh adjust colour dekat sebelah kanan tu..
 Or korang tekan pemadam *seperti dalam bulatan merah di atas
Adjust size pemadam dekat atas yang berhampiran dengan FILE
 Then korang padam tepi gambar yang korang crop tu sikit-sikit so nampak
cantik laa..

 Jangan pening-pening.. Sebenarnya senang sangat.. Korang boleh buat dengan gambar apa-apa yang korang nak.. Just kesabaran tu penting hehehe .. Haa dekat bawah ni ada satu lagi yang Daya edit menggunakan step yang Daya ajar..


So goodluck kepada sesiapa yang ingin mencuba tu ye :)

9 comments:

Agus Setya said...

kalau sudah bisa pasti jadi mudah ya.
itu hasilnya juga sudah bersih dan rapi

Hidayah Suhailee said...

wah! bestnya! nak cuba jgk

Daya The Sixth ! said...

selamat mencuba ye :)

Akeyla Azmi said...

hhhaahaha eh tu bukan ji hyo ke kak daya? hahahhaha

Akeyla Azmi said...

huhuhuhu smart gila ah kak daya cuma qila maleh sungguh guna ps hm susah :(

Akeyla Azmi said...

lagi2 anchor tu hm

Daya The Sixth ! said...

Biasa laa takde ape yang senang.. perlahan2 belajar eh adik ^^

Hana Jalil said...

yg last tu ji hyo kan? Nice tuto :) nnty nak try lah. heee

Daya The Sixth ! said...

Yup hehe selamat mencuba ye sayang :D