10 August 2013

Tutorial Overlays Dalam Gambar

Assalamualaikum


Yeayy tutorial setelah sekian lama Daya menghilangkan diri :D
Okeyy bagi sesiapa yang tak tahu overlays tu apa haa korang tengok laa gambar
over Daya dekat atas ni ..

Hello I'm happy dengan bingkai summer tu adalah contoh overlays hee.
Daya edit tak lawa sangat so lepas Daya ajar ni korang edit laa ikut
kreativiti korang sendiri oraite ? ^^

Now lets start !


1. Korang mesti laa download PicsArt dekat Play Store .

2. Bila dah download tu korang bukak laa heee


Dia akan keluar bentuk yang sebijik sejibon macam ni ..
Korang klik Photo lepas tu pilih gambar yang korang nak edit ..\

3. Lepas tu dekat bahagian bawah , slide ke tepi sampai jumpa Add Photo .



4. Pilih overlays yang korang dah download ataupun screen capture . Download selalunya dekat google image pon ada . Tapi disebabkan Daya rasa banyak overlays yang comel dekat instagram so Daya just screen capture . Senarai instagram overlays tu nanti akhir tutorial ni Daya bagi okey :)



Bila dah pilih overlays tu dia akan keluar macam ni ..
Now bahagian ni tak perlu so korang just skip and tekan tanda betul macam dalam gambar
dekat atas ..


Lepas tu gambar macam ni pulak akan keluar .. Part ni penting tau so fokus hehe
*bajet2 cikgu

For those yang download overlays tak ada masalah , korang boleh just tekan yang no 2 (tanda betul).
Yang screen capture pulak , korang ade kerja tambahan sikit laa .
Korang kena crop . So korang tekan yang no 1 dulu . Dah siap crop
baru tekan no 2 ..

Crop tu pastikan just gambar overlays yang diperlukan je ..
Hope korang faham laa huhuhu :/

5. Bila dah siap crop , hasilnya macam ni laa ..


Benda yang penting sekarang ialah korang kena tekan
yang no 1 tu .. Akan keluar satu bar belah kanan , korang kena tekan
Screen !

No 2 tu untuk kejelasan je , up dekat korang laa nak buat or tak ..
Bila dah siap korang tekan laa no 3 ..

Overlays ni korang boleh letak berapa banyak yang korang nak .
So kalau korang nak tambah lagi , make sure korang tekan jugak no 3 tu (tanda betul).
Mesti ! Lepas tu ulang step no 3 balik .. 

Daya harap setakat ni korang faham laa eh .. Kalau tak faham jangan segan nak bertanya okeyy ? :)
Now here is some freebies Daya bagi yang ni yang download punya so korang tak payah susah2 nak crop.

http://i.imgur.com/X5DvMzY.jpg?1

http://i.imgur.com/Lq4D6j2.png?1

http://i.imgur.com/R4K9y3J.jpg?1

http://i.imgur.com/fH1wduV.jpg?1

http://i.imgur.com/FgyDKYr.png?1

Untuk overlays yang berwarna selain warna putih macam
freebies yang terakhir Daya bagi ni , yang step no 5 tu korang tekan Multiply !
Untuk overlays berwarna je okeyy :)

Untuk yang nak screen capture pulak , ni senarai instagram mereka .. Apa2 pon credit dekat dorang okey ^^

  • shii_overlays
  • dazzlingoverlays
  • youroverlays
  • ovrlays
  • overlays_everywhere
  • overlays4u
  • ncoverlays
  • overlays_s


The end ! Hee thank you and hope korang faham tutorial Daya ni okeyy :) Btw SELAMAT HARI RAYA ! ^^ Maaf zahir batin .