23 May 2014

Penyakit Albino Tak Berjangkit!

Assalamualaikum,


Daya disini berdiri untuk seorang kawan yang Daya sayang sangat-sangat. Seseorang yang paling baik pernah Daya kenal tapi dilayan dengan cara berbeza disebabkan rupa dia. Bila dia berbeza tak semestinya korang perlu layan dia berbeza.

This girl ada satu penyakit yang dipanggil albino. Rupa orang albino ni macam kawan Daya ni laa.. Putih pucat, mata biru dan rambut perang. Ada sesetengah orang tu hanya mata saja. Penyakit ni diturunkan oleh gen dari ibu bapa. DAN ITU TAK BERMAKNA IA BERJANGKIT!

Mereka ni tak ada berbeza pun dengan kita. Cuma rupa je.. Dorang membesar dengan normal. Tak ada cacat pun. Tahap IQ pun sama je. But Daya merayu kalau kenal mereka yang berpenyakit albino, please tolong mereka. Mereka ada kesukaran untuk belajar sebab dorang ni rabun jauh or rabun dekat. Mereka perlukan seseorang untuk bacakan untuk mereka. Mereka tak nampak dengan jelas.

Daya sangat pantang kalau ada orang yang tengok orang albino dengan pandangan jijik.. If pandangan pelik Daya tak kisah sebab ramai yang tak tahu penyakit ni. Tapi please jangan pandang macam dia ni berdosa or something. As far as I know, dia ni laa yang paling banyak membantu Daya dalam tempoh Daya berhijrah.

Jangan pernah sesekali fikir kalau korang dekat dengan orang albino korang akan berjangkit. Means nanti anak korang tu jadi macam ni laa apa laa..Badan kita ada satu sistem yang badan orang albino tak boleh buat. Tu je. Tak ada bezanya mereka dengan kita, so JANGAN SEKALI PUN layan mereka berbeza.

Daya memang pantang dan Daya harap sangat lepas baca entry ni korang akan sedar. Mereka tak minta jadi macam ni. Mereka ni ada perasaan jugak. Apa perasan korang kalau ada orang pandang macam kita ni jijik? Tulaa apa mereka rasa. Even kalau korang pelik, jangan laa tunjuk. Not only for albino people.. Apa-apa penyakit pun laa. Kita semua tetap hamba Allah.. Iman kita je yang berbeza. 

Sebelum Daya lupa, kawan Daya ni Islam.

21 May 2014

Eh Hati-Hati Dia Tipu Tu! (Video)

Assalamualaikum ! :)

Apa macam? Ada ala-ala tajuk drama tak tajuk entry Daya kali ni hahaha.. Ok kali ni malas nak main-main. Daya dengan serious nak bagitau apa tujuan entry kali ni..

Daya perasan kebanyakan blogger yang ada blogwalking dekat blog Daya ni sebaya dengan Daya. So Daya sure mesti semua pun pernah kena macam ada surat tawaran pergi sana pergi sini kan? Tapi kebanyakan universiti pun dah pandai, surat tawaran semua online so purata nak kena tipu tu rendah laa hihihi.

TAPI kali ni Daya bukan nak cakap pasal tu.. Daya nak cakap pasal penipuan guna phone.. Orang macam ni dalam bahasa orang putihnya dipanggil con artist (tau pun sebab Gag Concert muahaha. Gag Concert tu apa? Google kan ada)

Lepasan SPM macam Daya sekarang ni sibuk laa tengah buat kad bank senang mak ayah nak transfer duit tu semua kan.. So Daya bersyukur ada family yang banyak gila bagi nasihat.. Mula-mula rasa macam membebel HAHA -,- tapi aku siap jumpa bukti so terima kasih family !


Ni contoh kad Bank Islam yang baru.. Daya punya pun macam ni hihi (BANGGA).. tapi yang atas ni dah sah-sah laa bukan Daya punya.. Jumpa dekat Google Image ngeh ngeh..

Mangsa selalunya umur macam Daya laa.. Ok penipuan dia bermula macam ni..

Si CA (con artist) akan sebut 8 nombor pertama kad korang.. Ok contoh macam dalam gambar dekat atas tu 4199 5700.. Lepas tu dia akan mintak kita sambung nombor seterusnya.. Selalunya budak-budak macam Daya ni terpedaya sebab si CA tau 8 nombor pertama.. Nanti si CA ni cakap laa dia mintak kita sambung untuk confirmation laa konon.. Puihhh

Katakan kita tertipu.. Then dekat belakang kad bank tu ada satu space untuk kita tandatangan.. Sebelah space tu ada lagi 3 nombor.. si CA akan mintak no tu pulak.. Kalau kita bagi, alamatnya sedap laa si CA tu pergi shopping dekat Pavi.

Disebabkan kita ni unmatured lagi so memang mudah sangat tertipu.. Haa bawah ni video seperti yang dijanji-janjikan dalam tajuk entry hehe.. But actually bukan video pun.. Tak ada gambar orang gerak-gerak.. Suara je.. Dengarkan lahhhhhhhhh

VIDEO 
(better called it Audio maybe)


Part1
Part2
Part3
Part4
Part5
Part6
Part7
Part8
Part9
Part10
Part11
Part12
Part13
Part14

The girl called him bodoh. Eh dia yang menipu dia pulak marah haha

P/S:: Terima kasih kepada pemilik insta KamiBenciKakiTipuOnline .(amik video dekat insta sebab tu banyak part huhu)